přišla jsem během tří let o tatínka, syna a maminku. tátova smrt, ale hlavně to, co jí předcházelo, mě velmi zasáhlo. smrt vlastně byla už vysvobozením pro všechny. dlouho jsem se vzpamatovávala, ale to jsem ještě netušila, že za necelý rok přijde smrt tisíckrát horší než smrt rodiče - tam s tím člověk, byť těžko a nerad, tak nějak počítá.... smrt maminky za další rok po synovi už jsem vnímala spíš jako robot, už jsem neměla ani slzy ani sílu truchlit, bylo to, jako by se to všechno dělo někomu jinému a já koukala na ten psychotrihller odněkud z akvárka...
v prvních měsících a letech mi velmi pomáhaly stránky a fórum DC, pročetla jsem všechno xkrát.
a teď to hlavní, co chci říct. všimněte si, že sem opravdu chodí psát prakticky jen ti rodiče - maminky, které jsou buď čerstvě pozůstalé, tj. totálně down, anebo ty, které jsou na tom z nějakého důvodu hooodně blbě i po letech. ty, co jsou na tom líp, obvykle nemají důvod sem něco psát.
a to je právě ono - je tu tak šílená koncentrace bolesti a zoufalství, že místo toho, aby se mi ulevilo, má to už dnes (cca dva roky) přesně opačný efekt. nasaju tady to zoufalství a je mi zase hůř.... jenže je to po těch letech droga - nedokážu přestat, přestože vím, že mě to vlastně ničí...

a ještě něco pro zuzanu. v době, kdy se nám to stalo, jsem měla starosti spíš se starším synem (31). životem se tak plácal, už jsem se začínala bát, co s ním bude - místo pořádné práce sem tam brigáda... "pak" se víceméně náhodně chytil v tehdy malé, začínající, ryze české firmě. ta firma během tří let znásobila obrat 17 tisíckrát, a syn dnes v oddělení, kde začínal jako pěšák, šéfuje cca 40 lidem. je spokojený, z té práce byl od začátku nadšený - a pořád nejen šéfuje, ale i na práci "sahá"...
přišla jsem o syna a ten druhý pro mě udělal strašně moc tím, že je - v rámci možností - spokojený. jsem hrozně ráda, podobně jako další maminky tady, že aspoň druhé dítě nejen že žije, ale dokáže se i z něčeho těšit a radovat. ve chvíli, kdy jsem viděla, že neupadl do letargie a že aspoň jemu se konečně začíná dařit, i to mi pomáhalo a pomáhá, aby mi bylo líp - nebo aspoň starost mi ubyla.
asi chápeš, co tím chci říct. vím, že poručit se nedá, spíš to píšu proto, abys věděla, že i když se ti to možná nezdá, maminka, ačkoli má co dělat sama se sebou, tě pořád vnímá, a to, jak jsi na tom ty, hodně ovlivňuje i ji. a je mi jasné, žes strašně vyčerpaná, už jsi nejela ani na rezervu, ale na luft... takže zatím hlavně sbíráš síly.
naopak tys mi taky otevřela oči, i když jako holka to určitě prožíváš jinak, víc přemýšlím i o tom, jak těžké to muselo být pro syna, který svého bratra přežil... byl tehdy identifikovat tělo a spolu s mým bratrem nám jeden zkurvenej večer přijeli říct, co se stalo.
a už jsem zase tam, kde jsem nechtěla být. chtěla jsem zakončit pozitivně.
prostě, zuzano, my už se tím nějak proplácáme, ale ty mysli hlavně na sebe, svůj život a svoje zdraví - tím uděláš nejen pro sebe, ale hlavně pro mámu strašně moc. a nemusí to být nutně mejdany nebo setkávání s lidmi, nic, do čeho se budeš nutit. jen to, co tě těší nebo těšit začne - malování, sbírání nálepek nebo roubování stromů, divadlo, pes, procházky.... to je jedno. a od jedné radosti je krůček k další.
hodně sil všem